Naar inhoud

Gemeentehuis

de Robianostraat 64
B-2150 Borsbeek
tel. 03 320 94 00
info@borsbeek.be

Openingsuren gemeentehuis

ma.8.45 tot 12 uur
17.30 tot 20 uur
di.8.45 tot 12 uur
wo.8.45 tot 12 uur
13.30 tot 16 uur
do.8.45 tot 12 uur
vr.8.45 tot 12 uur

Wandeltips in't groen

zaterdag 04 augustus 2018
foto Marc Tritsmans
Op stap in de natuur in en rond Borsbeek.Dat Borsbeek charmante en rustige plekjes heeft om heerlijk te wandelen, daar hoeven we je al lang niet meer van te overtuigen. Of je nu dol bent op het landelijke decor langs de kronkelende beekvallei of graag je tijd doorbrengt in onze prachtige bos- en

natuurgebieden, er zijn ongetwijfeld mooie stukjes natuur die je nog niet hebt ontdekt. Trek je er graag te voet op uit? Dan zijn deze wandeltips zeker iets voor jou!

De natuurlijke troeven van Borsbeek

Een oase van rust in een afwisselende natuur vind je in het domein Fort 3. Momenteel kan je er bovendien kennismaken met drie gallowayrunderen. Deze grote grazers moeten helpen om exotische planten zoals de Japanse duizendknoop weg te grazen aan de zuidelijke kant van het fort (op de site rondom het fort). Ze struinen nog tot september in een afgebakende zone, die voor wandelaars toegankelijk is via poortjes. Honden zijn er weliswaar niet toegelaten.

Net buiten het centrum van Borsbeek, langs de Boechoutsesteenweg, bevindt zich het natuurgebied Nosegoed. Centraal ligt er een ven dat waardevolle fauna en flora herbergt. Een must voor de natuurwandelaar!

Sinds 2009 is het een traditie in Borsbeek om voor alle kindjes die in het voorbije jaar geboren zijn, een boom aan te planten in het geboortebos in Diepenbeekvelde. Dit gebeurt telkens in het najaar. Het geboortebos is een natuurgebied dat dus volop in ontwikkeling is.

Een ander prachtig stukje natuur aan de rand van onze gemeente is het bos van Hulgenrode. Dit bos is weliswaar geen eigendom van de gemeente Borsbeek maar er werd van de eigenaar wel een gebruiksrecht verkregen. Het gemeentebestuur staat ook in voor beheer en onderhoud. Dit hoog opgaande oude loofbos van 3,5 hectare kent een rijke fauna en flora en bevat heel wat natuurlijke glooiingen en grachten. Misschien spot je er wel een haas, een specht of een zeldzame houtsnip. Het Borsbeekse bos is volledig omheind en enkel toegankelijk van 9 uur ’s morgens tot 19 uur ’s avonds (in de winter tot 17 uur) via de poort aan de Corluylei, ter hoogte van nummer 105.

Wandeltrajecten

Het Borsbeekse wandelnetwerk telt 25 knooppunten en rijgt de mooiste wandelpaden van onze gemeente aan elkaar. Elk knooppunt wordt gemarkeerd door een vierkante houten paal met bordjes waarop de richting van het volgende knooppunt staat aangeduid. Op deze manier kan je moeiteloos je eigen wandelroute samenstellen en zelf bepalen hoe ver en in welke richting je wilt wandelen. De wandelknooppuntenkaart kan je downloaden via www.borsbeek.be of gratis afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis.

Heb je liever een uitgestippelde route? Dan kan je ervoor kiezen om het Borsbekenpad te volgen. Deze wandellus van 5,5 km vertrekt aan zomerbar De Schuur en brengt je langs de voornaamste natuurlijke troeven van Borsbeek. Zo passeer je onder meer langs de kronkelende Koude Beek, waar je vaak reigers ziet en met een beetje geluk zelfs een ijsvogel kan spotten.
Het Borsbekenpad werd in 2017 genomineerd voor de titel van ‘Wandeling van het
Jaar’ in de provincie Antwerpen. Heb je de deze wandeling nog nooit uitgeprobeerd? Dan moet je dat beslist eens doen!

De Sterdreef is van oudsher de snelste en veiligste verbindingsweg tussen Borsbeek
en Wommelgem. Een tijdlang werd deze prachtige dreef echter afgesloten voor het
publiek, tot ze vorig jaar opnieuw werd opengesteld voor fietsers en wandelaars.

Wandelkaart De Zuidrand

Zin om al stappend de natuurpracht in de ruimere regio te ontdekken? Ga dan op pad langs één van de 23 bewegwijzerde wandellussen in het wandelgebied Landschapspark Zuidrand. Gekleurde pijlen houden je op het rechte pad en voeren je langs forten, kasteeldomeinen, beekvalleien, natuur en bos. Er ontvouwt zich een gevarieerd landschap dat altijd een aangename verrassing biedt!

De 23 wandellussen zijn verzameld in een wandelkaart die je voor 5 euro kan aankopen aan de infobalie van het gemeentehuis. Starten doe je in Borsbeek makkelijk ter hoogte van de parkeerplaats nabij de Kunstschool Academia op Fort 3 (aan de Frans Theyslei), waar je meteen ook een infobord van de wandellussenkaart
terugvindt.

 

Datum van het bericht: zaterdag 04 augustus 2018
Nieuwsoverzicht